Vildsvin oroar bönderna

Bönderna gillar inte att vildsvinet återinvandrat och blir allt vanligare i Skaraborg. Flera lokalavdelningar inom Lantbrukarnas Riksförbund kräver nu att vildsvinen utrotas eller att stammen åtminstone kraftigt begrändsas.
Ja, även om vildsvinen bara återtar de bygder som de jagades bort från för cirka 400 år sedan, så oroar deras frammarsch bönderna i västra Skaraborg. Till LFRs länsförbundsstämma i Falköping om en månad har det kommit in fyra motioner med krav på att stoppa vildsvinens utbredning. Det man framför allt uttrycker rädsla för är att tamsvinen ska få smittor från vildsvinen, till exempel salmonella och skabb. Det skulle kunna skada det goda renommé som svenska grisproducenter har, menar motionärerna. Somliga befarar också att fält och trädgårdar ska bökas upp, och att vildsvinen ska orsaka trafikproblem. Det är i rätt omilda ordalag som motionärerna angriper problemet. Från bönder i Essunga kommun kommer kravet på att alla vilt levande vildsvin ska utrotas. Detsamma önskar jordbrukare från Grästorps kommun. De vill att alla vildsvin som finns i Sverige ska hållas i hägn. Alla andra ska bort, en lösning som också bönder från Lidköpings kommun förordar. Kvänumsbygdens LRF:are uttrycker sig något mer diplomatiskt. Dom vill verka för en återhållsam utveckling av vildsvinsstammen i Sveriges jordbruksbygder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".