Eva Eriksson tveksam till minkförbud

Folkpartisten Eva Eriksson från Tidaholm kommenterar nu för första gången förslaget att förbjuda pälsdjursnäringen i Sverige. Hon har av regeringen fått i uppdrag att utreda förslaget och så här halvvägs in i utredningen är hon tveksam.
- Idag ser vi inte att det är möjligt att genomföra förbud utifrån etiska skäl, säger Eva Eriksson.
- Det har förut aldrig gjorts ändringar i Sveriges grundlag av etiska skäl. I Eva Erikssons uppdrag ingår att utreda vad ett förbud mot pälsdjursindustrin skulle få för konsekvenser och om det ens är möjligt att genomföra förslaget. Hon kommer att lämna fram sin utredning i oktober. Hon efterlyser nu mer forskning om minkarnas beteende och bättre internationell samordning i frågan. I andra länder där man istället för förbud infört så höga djuretiska krav på pälsdjursfarmarna att det nästan blivit olönsamt att driva pälsdjursfarmer. Och strängare krav på minkuppfödarna är en möjlig väg även för Sverige, tror Eva Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".