Många hästolyckor i Skaraborg

Förra året inträffade närmare 500 olyckor i Skaraborg där hästar var inblandade, många av dem inträffade vid hästskötsel på ridhusen.
Förra året var det 480 personer som uppsökte sjukvård, efter att ha fått skador där hästar varit inblandade. Det visar siffror som Skaderegistret i Skaraborg har tagit fram åt Radio Skaraborg. Många av olyckorna är ridolyckor, men en fjärdedel av olyckorna har inträffat vid skötsel av hästen, när hästen till exempel har trampat eller sparkat skötaren. Närmare en tredjedel av olyckorna inträffade på ridhus eller idrottsanläggningar. Men nästan lika många olyckor, 159 stycken, skedde ute i naturen eller inom lantbruket. De allra flesta som skadades i hästolyckor förra året var unga kvinnor i åldern 10-29 år. De flesta sökte för blåmärken och andra ytliga skador. 66 personer hade fått frakturer, framför allt i övre delen av kroppen, i armar och axlar. 37 personer sökte för hjärnskakning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".