Ulricehamn/Falköping

Hemvärnet hittade försvunnen kvinna

Uppdaterad 16:46
Hemvärnet spelade en avgörande roll när man i dag lyckades hitta den 73-åriga kvinna från Falköping som försvann i går eftermiddag.

Kvinnan anmäldes saknad i går eftermiddag. Hon sågs senast i Bystad, strax öster om Trädet i Ulricehamns kommun.

Under kvällen och natten sökte polis och hemvärnsmän efter kvinnan, och i morse sattes 125 hemvärnsmän in i sökandet.

Vid 10.30-tiden hittades kvinnan 1,5 kilometer norr om den plats där hon försvann. Hon var kraftigt nedkyld, men vid liv.

Kvinnan fördes till sjukhuset i Borås, och enligt sjukhusets informationsavdelning är hennes tillstånd gott efter omständigheterna. Men hon får ligga kvar på sjukhuset för observation.

Dålig kunskap
Att hemvärnet att kallas in vid liknade situationer är ovanligt och insatsledaren idag, Stig-Olof Andersson, anser att det civila samhället har allt för dålig medvetenhet om vilka resurser hemvärnet snabbt kan ställa upp med. För hemvärnet är inte bara hemvärnsoldater utan också till exempel sjukvårdare och hundförare.

- Alla områden där samhället är i kris, där man behöver händer och fötter - mycket människor - där kan ju vi ställa upp, säger han.

Stig-Olof Andersson menar att kunskapen inom de civila samhällsfunktionerna är begränsade, när det gäller hemvärnets kapacitet. Han hoppas att den aktuella händelsen med kvinnan som hittades idag, kan bidra till att öka medvetenheten.

Får upp ögonen
- Sådana här saker gör ju att man får upp ögonen för vilken resurs vi är i samhället, säger Stig-Olof Andersson.

Han upplever att intresset för hemvärnet är mycket ljummt, speciellt ute i kommunerna.

- Men den kommun där Trädet ligger kanske har fått en helt annan uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".