Floby

Volvo i Floby sparar genom att anställa

Volvo Personvagnars fabrik i Floby utanför Falköping kan spara miljoner på att tillsvidareanställa 30 personer.
Samtidigt som antalet fast anställda ökas minskas andelen inhyrd personal från bemanningsföretag:
– Vi har för stor andel och det kostar. Det kostar lite mer att ha den typen av bemanning, säger personalchefen Magnus Dagman.

Sedan 2003 har Volvo i Floby hyrt in personal från tre olika bemanningsföretag för att klara den ökade tillverkningen av nav, vevstakar och bromsskivor till lastbilar och personbilar. 

Orsaken är att det inte gått att få tag i tillräckligt med personal via arbetsförmedlingen eller via gymnasierna i Skövde och Falköping eller den egna jobbwebben. 

20-årige Robbin Fransson från Falköping hyrdes in i somras efter att ha gått ut Ållebergsgymnasiet. Han är en av de 30 som nu anställs istället för att hyras in från ett bemanningsföretag:

– Det är jättekul att kunna klättra så fort, om man säger så. Det tog ungefär sex månader att få fast jobb på Volvo, säger Robbin Fransson.

Både Volvo Personvagnar och ägaren Ford gick med stora förluster i fjol, och behöver spara. När sysselsättningen nu är tryggad för de kommande åren så blir det billigare att ha tillsvidareanställd personal. Facket gläds:

– Det är en fördel att vi anställer. Anställda har tryggare anställningsform med allt som det för med sig, säger Björn Lugn, IF Metalls ordförande på Volvo Personvagnar.