Västsverige

Altanligan hamnar bakom lås och bom

Idag dömdes den så kallade Altanligan för en mängd villainbrott runt om i främst västsverige. Fem män i åldrarna 24 till 39 år dömdes i Alingsås tingsrätt till mellan två och fyra års fängelse.

Förra sommaren noterade polisen att det skedde många inbrott där tjuvarna använde samma tillvägagångssätt. Flera inbrott skedde i samma område under kort tid, därefter drog tjuvarna vidare till ny jaktmarker.

Husägarna sov
Ligan tog sig med bil till till villaområden där de under vardagsnätter, mellan midnatt och klockan sex på morgonen, tog sig in i villan genom att montera bort fönsterlister och sedan lyfta ur ett fönster. Många gånger låg husets ägare och sov i huset medan ligan tog sig in.

Ligan stal främst bärbara datorer, smycken, pengar och mobiltelefoner - och mycket lite av allt stöldgods har återfunnits.

DNA-spår
Polisens uppmärksamhet riktades snart mot en grupp män i Göteborgsområdet. Utredarna kunde knyta männen till inbrotten med hjälp av DNA-spår, fingeravtryck och genom att kartlägga var männens mobiltelefoner befann sig under inbrotten.

Åtalet rörde omkring 90 inbrott eller inbrottsförsök i västsverige och i Närke. Men en många gånger svag bevisning gjorde att männen friades från många av åtalspunkterna - bland annat fyra inbrott i Vara och Skara i augusti förra året.

Straffen
Men de fem fälldes ändå för en rad inbrott och inbrottsförsök - en 26-årig man dömdes till fyra års fängelse, de övriga till två eller två och ett halvt års fängelse. Tillsammans ska de betala skadestånd till en lång rad målsäganden, på sammanlagt 187 000 kronor.

Fyra av männen ska dessutom utvisas efter avtjänat straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".