Lidköping

Nytt företag hyr ut pensionärer

Två pensionärer i Lidköping startar nu ett bemanningsföretag för att hyra ut just pensionärer till hushåll och företag. Det är skatteavdragen för hushållsnära tjänster som ligger bakom beslutet.

Nils Ullgren, en av delägarna till det nya företaget, säger att intresset för att jobba är stort bland pensionärerna:

- Det vore väl katten om det inte fanns 30-40 pensionärer i Lidköping som känner att de kan göra en insats i framtiden.

Det är den moderata kommunpolitikern Jan Hemberg och den före detta flygvapenöversten Nils Ullgren, 70 respektive 65 år gamla, som satsar på att hyra ut pensionärer i Lidköping till främst hushållen.

Lång lista tjänster
Ett helt batteri av olika tjänster bjuds ut på deras hemsida som öppnades i veckan, från husritning till veckohandling. Det är de omdiskuterade skatteavdragen för så kallade hushållsnära tjänster som lett fram till idéen att hyra ut pensionärer för olika jobb.

Delägaren Jan Hemberg säger att syftet i första hand inte är att tjäna stora pengar på uthyrningen.

- Vi räknar ju inte med att vi ska tjäna några stora pengar, utan vi vill bygga upp ett lämpligt team utav trevliga pensionärer som känner för en meningsfull sysselsättning, säger delägaren Jen Hemberg.

Jobb i vården
Han tror också att folk har råd med de 300 kronor per timme som det kommer kosta att hyra en pensionär.

Redan nu har de båda ägarna sonderat terrängen att även hoppa in på tillfälliga anställningar inom vården i kommunen, något som Nils Ullgren medger kan vara kontroversiellt.

- Det är möjligt att det kan vara någon politisk motsättning där, men det var det ju när det gällde de hushållsnära tjänsterna, och nu tycker jag verkar ha lugnat ner sig, säger han.