Utbildningsbehov kartlagt i Vara

Flera kommuner i Västra götaland har tagit reda på vad folk egentligen vill lära sig. I Vara var det utbildningar i marknadsföring och entreprenörskap som invånarna önskade mest.

Många kommuner i Västra Götaland vill specialanpassa sitt utbud av vuxenutbildningar till efterfrågan. Därför har nu en enkät genomförts för att få svar direkt från invånarna. Populärast var det med medicin, vård och hälsa, och minst populärt var information, kommunikation och media.

I Vara fick man ett överraskander resultat av enkäten:

- I en kommun som karaktäriseras av jordbruk och tillverkande industri så var det kategorier som marknadsföring, säljare, entreprenörskap som gick i topp, säger Leif Carlsson, verksamhetsansvarig på Vara Lärcentrum.

Han säger att resultatet av enkäten nu kommer till till grund för vilka utbildningar han kommer efterfråga på högskolorna i regionen.

Få svar
I Vara var det totalt bara 204 av ungerfär 12 000 vuxna människor som svarade, men Leif Carlsson hade inte väntat sig speciellt många fler svar.:

- I en sådan här enkät är det normalt att om man får två procent får man vara väldigt nöjd. Jag tror vi ligger på någonstans 1,4 procent.