Kvinna får skadestånd efter taximord

Den kvinna som låg bakom mordet på en taxichaufför i Bua i norra Halland för fem år sedan, får nu 10 000 kronor i skadestånd av staten. Mordet utfördes av två män från Skaraborg, som hade lejts av kvinnan. Orsaken till skadeståndet är att åklagaren spärrade hennes bankkonto.
Kvinnan flydde till New York när polisen kom henne på spåren. Hon häktades i sin frånvaro och för att få henne att återvända till Sverige lät åklagaren spärra hennes bankkonto. Men enligt Justitiekanslern (JK) fanns det ingen laglig grund för detta. JK anser därför att kvinnan har rätt till 10 000 kronor för de ekonomiska följder som beslutet medfört. Det skriver Hallands Nyheter. Kvinnan, som nu är fri, dömdes till tre års fängelse för anstiftan till grov misshandel. De män som lejdes för uppdraget fick sina straff sänkta till tio respektive sex år i hovrätten. En av dem frigavs förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".