Skövde

Högskolans presschef frivilligt uppsagd

På onsdag nästa vecka börjar de känsliga förhandlingarna om vilka 20 fast anställda på Högskolan i Skövde som måste sluta när skolan ska spara 12 miljoner kronor.
Men redan nu har en av rektorns närmaste, presschefen Kristina Appelqvist, beslutat att säga upp sig frivilligt och sluta efter nio år på högskolan, detta för att kunna rädda kvar nån annans jobb.

Redan i dag slutar Kristina Appelqvist sitt jobb, utan att ha nåt nytt jobb att gå till. Hon säger att hon förstår hur jobbigt det kan bli för de som nu kommer sägas upp, men för egen del ser hon sin frivilliga uppsägning som början på något nytt.

- Jag ser det som ett sätt att komma vidare och hitta på något helt annat, just för att vi har så förmånliga avtal som statligt anställda, säger Kristina Appelqvist.

Hon har som presschef haft drygt 38 000 kronor i månaden, och hon får nu samma lön tio månader framåt när hon frivilligt valt att bli uppsagd. Samtidigt får hon hjälp av Trygghetsstiftelsen att hitta ett nytt jobb eller en utbildning för att höja sin kompetens.

Snabbt beslut
Det var bara för en vecka sedan som beskedet kom från Högskolans styrelse om miljonbesparingar och uppsägningar, och redan idag slutar alltså Kristina Appelqvist. Så här säger hon om sin familjs reaktion på hennes snabba och svåra beslut att lämna sitt jobb:

- Mina barn blev väl lite perplexa först, men vi har pratat om detta tillsammans och min man tycker det är positivt att jag tar chansat att göra något annat.

När Kristina Appelqvist började på högskolan i februari 1999 fanns drygt 5 000 studenter. I dag går 8 200 studenter på skolan. I och med uppsägningarna i fjol och i år och de många avhoppen av studenter är frågan om hon slutar precis när storhetstiden för Högskolan i Skövde är över.

Spännande forskning
- Om man tittar på antalet studenter kan det hända att vi haft en topp och nu kommer plana ut lite grann. Men det kan ju finnas annat som kan betecknas som storhetstid. Vi har mycket på gång när det gäller forskningen som är spännande, säger Kristina Appelqvist.

Ingen mer än Kristina Appelqvist har hittills varit beredd att säga upp sig frivilligt för att få del av förmånen, att kunna få arbetsfri lön från staten upp till 12 månader beroende på anställningstidens längd.

På onsdag nästa vecka ska fackförbunden träffa högskolans ledning för att förhandla om vilka som ska tvingas sluta, när högskolan fortsätter att satsa på data och teknik i framtiden.