Lidköping

Skolelever blir utan modersmålsundervisning

Uppdaterad 13:48
Det råder stor brist på lärare i modersmål på många håll i landet, det skolämne som tidigare kallades hemspråk.
I Skaraborg leder lärarbristen till att elever inte alltid kan få undervisning i det språk som talas i familjen. I Lidköpings kommun har man tvingats anlita obehöriga lärare i flera språk, och det fattas helt lärare i den kurdiska dialekten badinani.

De elever i Lidköpings skolor som har rätt till undervisning i badinani kan i dag inte få det på grund av lärarbrist. 

- Vi har inte lyckats hitta någon än, men vi försöker oförtrutet eftersom vi vet att det är viktigt för barnen självkänsla att få lära sig mer om sitt eget språk och kultur, säger samordnaren Ingegerd Hjernestam.

I tre av fyra kommuner i landet som svarat på Sveriges Radios enkät uppger att de haft problem att få tag på lämpliga modersmålslärare under de senaste två åren. 

Några andra exempel är Mariestad, Grästorp och Falköping har haft problem att hitta lärare i romani. Vara har haft svårt att få tag på lärare i bosniska. Skövde har sökt lärare till undervisningen i somaliska. I Hjo har det varit problem att få tag på lärare i polska.

Få timmar
Eftersom undervisningstimmarna ofta är få, i en del fall bara fyra timmar per vecka, så är det svårt att få tag på behöriga språklärare.

Till de stora grupperna som arabiska, albanska, bosniska, engelska och tyska finns behöriga lärare.

Nexhmedin Dibrani är lärare i albanska och har löst problemet med att få ihop till en heltidstjänst.
- Jag jobbar i tre olika kommuner. Förutom i Lidköping, har jag undervisningstimmar i Götene och Mariestad. Det har fungerat bra för mig, säger Nexhmedin Dibrani.

Nu kräver Lärarnas Riksförbund att fler lärare i modersmål utbildas så att eleverna får samma chanser till utbildning och jobb som andra.

Många vill läsa arabiska
Men medan 21 procent av landets kommuner i enkäten uppger att arabiskan är ett av språken som innebär problem för kommunerna, så ser det annorlunda ut i Skaraborg.

Bland annat Rydskolan i Skövde har behörig lärare som undervisar i arabiska. Och samma sak gäller i Lidköping, där den behöriga lärarens heltidstjänst har behövt förstärkas med en timlärare.

- I arabiska har vi 104 elever, och utav dem läser 64 sitt modersmål. Och det kommer behövas ännu mer för i höst kommer Lidköping starta modersmålsträning även i förskolan, berättar berättar Ingegerd Hjernestam.