Inget stopp för sandbrytning i Råda ås

Det blir fortsatt sandbrytning i Råda ås utanför Lidköping, trots kraftiga protester från de boende i området. Kommunstyrelsen i Lidköping valde i går kväll att inte överklaga länsstyrelsens beslut. Kommunstyrelsens ordförande Kjell Hedvall tycker inte att argumenten om att grundvattnet förstörs av sandbrytningen räcker till en överklagan i miljödomstolen.
Turerna kring Råda ås har varit många. De boende i trakten har varit oroliga för att deras grundvatten ska förstöras av sandbrytningen. Miljö och hälsoskyddnämnden i Lidköping begärde att sandbrytningen skulle begränsas till tre år, men länsstyrelsen ansåg inte att sandbrytningen var någon fara för grundvattnet och godkände därför företaget Råda sands ansökan om att få fortsätta fram till 2014. Kommunstyrelsen i Lidköping hade möjlighet att överklaga beslutet, men har nu alltså valt att inte göra det och därmed fortsätter brytningen av sand i Råda ås. Däremot har kommunen skrivit ett avtal med företaget Råda sand, som går ut på att om Råda sand vållar någon skada kan de bli skadeståndsskyldiga upp till åtta miljoner kronor. Kommunen har även fått en miljon till friluftsåtgärder för allmänheten på åsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".