Skaraborg kan tvingas betala vården i Göteborg

En ny het stridsfråga ska avgöras av sjukvårdspolitikerna i Västra Götaland under året. Frågan är om skaraborgarna i framtiden ska få mindre pengar till vården för att täcka underskottet i sjukvården i Göteborg? - Det finns en risk att det blir en dragkamp om pengarna, medger sjukvårdsdirektör Johan Calltorp.
Under ett par år har sjukvårdspolitikerna diskuterat hur pengarna till vården ska fördelas inom Västra Götalandsregionen. En del politiker gör gällande att Skaraborg får för mycket pengar till vården på bekostnad av sjukhusen i Göteborg. Nu ska därför befolkningsutvecklingen kartläggas så att regionfullmäktige senare i år kan fatta beslut om eventuella förändringar i hur pengarna fördelas. Det handlar både om invånarantalet och antalet äldre. - Framför allt handlar det om hur många äldre som finns i ett område eftersom sjukvården då blir mer aktuell, säger Johan Calltorp. Sjukvården för de som är äldre än 75 år tar hand om hela 40 procent av sjukvårdspengarna. Det som kan tala för att Skaraborg inte missgynnas av en ny omfördelning av vårdpengar inom regionen är att den skaraborgska befolkningen blir äldre. Samtidigt blir invånarna i göteborgsområdet yngre i takt med den stora inflyttningen av yngre människor. Men frågan lär bli en het potatis när politikerna så småningom i vår ska ta ställning tll hur vårdpengarna fördelas mellan till exempel vårdcentraler och sjukhus i Skaraborg och vården i det expansiva göteborgsområdet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".