Lidköping

Miljöchef tycker höjda avgifter är rimliga

Miljöchefen i Lidköpings kommun, Ann-Christin Hagaeus tycker att nivån på avgifterna för livsmedelskontroller - trots höjningen i fjol - är rimliga. Men det håller inte ett antal krögare i Lidköping med om, och många har nu överklagat sina räkningar.

I fjol gick de flesta kommuner över till ett system där krögarna mer eller mindre ensamma betalar för livsmedelstillsynen, och inte alls finansieras genom skatten. Det här som ett resultat av nya EU-regler.

Hanterar du kött i verksamheten spelar det nu heller ingen roll för avgiften om du bara har öppet en gång om året. I till exempel Lidköping får du ändå en räkning på 5 400 kronor för åtta timmars arbete från livsmedelsinspektörerna. Något som upprör till exempel de som arbetar efter säsong och i Lidköping har nu ett flertal krögare överklagat sina räkningar.

Rimlig avgift
Miljöchefen i Lidköping anser dock att avgiftsnivån är rimlig eftersom avgiften numera tas ut för den tid som inspektörerna lägger på anläggningen.

- Ska man göra en fullständig kontroll så tar det faktiskt några timmar. Sedan har vi förarbete, efterarbete och resor - du får betala för allt, säger Ann-Christin Hagaeus.

Men om avgifterna blir för höga för de småföretagare som nu överklagat vill hon inte spekulera i.