Töreboda

Daloc fångar nya anställda genom exjobb

Ungefär hälften av studenterna på högskolan i Skövde lämnar Skaraborg när de avslutat sina studier i Skövde.  Nu försöker flera företag stoppa utflyttningen genom att lägga ut examensarbeten på studenterna för att senare kunna erbjuda dem kvalificerade jobb. Daloc i Töreboda är ett företag som satt detta i system.

Maskiningenjören Kenny Larsson är en av dem som fått jobb på verkstadsföretaget Daloc i Töreboda efter att han gjort sitt examensarbete där.

- I förväg trodde jag inte att ett företag som Daloc kunde ha så mycket att erbjuda, men den synen ändrades under examensarbetet, säger Kenny Larsson.

Dessutom finns det fördelar för företaget med att anställa studenter som redan är kända för dem, menar Jenny Karlsson som också fick jobb på Daloc efter sitt examensjobb.

- Företaget får en bättre bild av den blivande anställde och hur personen fungerar än vad en anställningsintervju kan ge, säger Jenny Karlsson.

Daloc tillverkar säkerhetsdörrar, och den närmaste tiden har företaget behov av mellan fem och tio högskoleutbildade tekniker.

- Vi är medvetna om att Töreboda inte är någon världsmetropol. Därför är det lättare att locka hit människor med rötter i trakten, eller som har studerat i Skövde och vill stanna kvar i närheten, säger Peter Wassberg som är administrativ chef på Daloc.