KÄLLBY

Rörföretag tjänar på fjärrvärme

Klimatdebatten har de senaste åren förvandlat ett litet och anonymt rörföretag i Källby utanför Lidköping till en jätte i fjärrvärmebranschen. Företaget nu omsätter flera hundra miljoner kronor om året.
Nu räknar företaget med fortsatt expansion när både oljan och elvärmen ska ersättas med fjärrvärme.

Källby Rör hade 14 anställda när företaget för tio år sedan valde att ta sig an stora projekt inom utbyggnaden av fjärrvärmen i landet.

Nyligen tog sig Källbyföretaget in på den stora marknaden i Stockholm, där tusentals villor ska anslutas till fjärrvärme.
Bara i Stockholm är arbetet i år värt uppemot 100 miljoner kronor för Källby Rör.

Framgångarna med fjärrvärmeutbyggnaden har gjort att företaget i dag har 52 anställda plus minst 100 inhyrda hantverkare från många Skaraborgska företag.

Men den stora bristen på hantverkare i landet, som rörmontörer och specialutbildade licenssvetsare, innebär stora svårigheter när företaget fortsätter att expandera, berättar företagets vd Bengt-Arne Gustafsson.
Nu planerar företaget att anställa svetsare från Polen. - Vi har tänkt i de banorna att, för att kunna utöka vår verksamhet, åka till Polen och försöka få tag på hantverkare, säger Bengt-Arne Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista