Skaraborg

Få skidåkare i öppna backar

Tre av fyra slalombackar i Skaraborg har inte kunnat ha öppet en enda dag den här vintern.
Enda undantaget är slalombacken i Falköping, som haft öppet en hel del. Men någon trängsel vid liften har det inte varit:
– Den vanliga turisten vill ha lite vitt runt husknuten för att börja tänka på skidåkning, säger Stig Dahlberg, ordförande för Falköpings alpin.

Slalombacken på Billingen i Skövde kom aldrig igång den här säsongen. Inte helt unikt, det var tredje gången sedan 1976 som det hände. Snön och kylan har lyst med sin frånvaro även på Stenkällegården i Tiveden, och i Kinnekullebacken. Man får hålla ut, säger ägarna till de backarna.

Danskar i backarna
Knaggebobacken i Mullsjö, näst intill Skaraborg, har lyckats bäst av alla backar i vår del av Sverige. Backen har i princip haft öppet som planerat sedan jul. Det är bara ett problem: Svenska skidåkare uteblir. Istället fylls backen av danskar som har bokat resor. 

I backen längs Mössebergs sluttning i Falköping har det varit öppet ganska många dagar under vintern. Men fenomenet är detsamma: det har varit tunnsått med åkare, säger Stig Dahlberg:

– Det beror ju helt och hållet på det oroligt dåliga vädret med regn och rusk som vi haft, men i nuläget ser det ändå inte ut som att vi kommer att gå back.