Ny ansökan om slamdeponi i Torbjörntorp

Företaget PR Slamsugning söker nu på nytt tillstånd för att upprätta en slamdeponi i Tomtens kalkbruk utanför Torbjörntorp på Falbygden. Detta trots att det finns ett starkt motstånd mot planerna bland boende i Torbjörntorp.
PR Slamsugning fick i somras tillstånd att samla organiskt nedbrytbara sopor och slam från Falköpings kommun i Tomtens kalkbrott norr om Falköping. Där ska slammet omandlas till matjord, som sedan kan säljas. Men tillståndet överklagades av ett 20-tal boende från Torbjörntorp som fruktar att transporterna till kompostanläggningen ska försämra trafikmiljön och säkerheten vid skolan i Torbjörntorp. De överklagande fick delvis rätt i miljödomstolen som bland annat menade att PR Slamsugning saknade en redovisning av alternativa platser för anläggningen. Nu har företaget utrett tre andra möjliga pålatser för kompostanläggningen, men slutsatsen är fortfarande densamma. Tomtens kalkbruk är den bästa platsen. Därför skickar man nu in en ny ansökan. Jan Bergman på PR Slamsugning säger till att han tror att protesterna kommer att bli färre den här gången eftersom det satts upp en stoppskylt och farthinder vid skolan i Torbjörntorp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".