Götene

Kinnekullebor vill byta kommun

Ett stort antal invånare på Kinnekulle vill byta kommun. Just nu pågår en namninsamling för att få till ett kommunbyte på delar av Kinnekulle. För Lena Holmstrand-Krüger som står bakom förslaget är besviken på Götene kommun.

Nu pågår en namninsamling för att få till en folkomröstning om ett eventuellt kommunbyte och förutom Kinnekulle är tanken att vänerstranden från Lidköping upptill Hällekis alltså ska tillhöra Lidköpings kommun istället.
- Götene har struntat i Kinnekulle i evigheter. Ta som exempel vandringsleden på Kinnekulle som finns utmärkt på varenda turistkarta i landet. Den ser så bedrövlig ut att den inte längre går att kalla vandringsled, säger Lena Holmstrand-Krüger.

Bo Bergsten är kommunalråd i Götene kommun och han har svårt att förstå kritiken.

- Vi har ju medverkat till att få ett EU-pojekt på 60 miljoner för att rusta upp miljöer på Kinnekulle så jag ställer mig frågande till kritiken, även om man alltid kan bli bättre.

Kommunalrådet tror inte heller att en flytt av kommungränsen är ett realistiskt mål.

- Man får givetvis framföra vilka synpunkter man vill men att flytta kommungränsen kommer, vad jag tror, aldrig att bli aktuellt, säger Bo Bergsten.

Och det är inte alla Kinnekullebor som stödjer förslaget. Björn Sjöstedt som bor i Västerplana finner ingen anledning att föra över kullen till Lidköpings kommun.

- Vi kommer bli en utkant i den kommunen likadant som vi är här, säger han.