Skaraborg

Socialdemokraterna vill stoppa utförsäljningen av vården

När socialdemokraterna ska forma ny äldreomsorgspolitik så är ett av kraven sänkt skatt för pensionärer men också ett stopp för det man anser vara utförsäljning av äldreomsorg.
- När man släpper in privata initiativ i vården så är det inte de lokala, personaldrivna kooperativen som vinner, säger Riksdagsledamoten Carina Ohlsson.

Carina Ohlsson säger att partiet är självkritiskt och att en del av de satsningar som gjorts senaste tio åren inte fungerar idag, och därför vill man nu lyssna av ute i partiet om hur framtidens äldreomsorg ska se ut.

Bland de förslag som redan är klara återfinns bland annat skattesänkningar som kompensation för jobbavdraget. Men man skjuter också in sig på regeringens intresse för att öka andelen privata entreprenörer.

- Till slut kanske vårdföretagen blir så stora och multinationella att personel inte kommer kunna poåverka något alls, säger Monica Green, riksdagsledamot från Skövde.

Kristdemokratiske riksdagsmannen Holger Gustafsson från Lidköping försvarar regeringens politik och anser att det krävs privata inslag för att möta behoven.

- Socialdemokraterna trodde att alla skulle kunna bo hemma tills de dog och det fungerar ju inte. Vi måste låta även vård- och omsorgsföretag tävla mot varandra för att visa vilka som ger den bästa vården, säger Holger Gustavsson.