Vindkraft god affär på Varaslätten

Det började som ett miljöprojekt i somras där idealister köpte ett vindkraftverk för att ersätta oljan, kolet och uranet. Men nu funderar den ekonomiska föreningen Slättens Vind på Varaslätten att köpa ytterligare ett vindkraftverk på grund av de höga elpriserna. - Får vi chansen att köpa ett till rätt pris så gör vi det, säger Bengt Andreasson, vice ordförande Slättens Vind.
Det var i somras som den ekonomiska föreningen Slättens Vind på Varaslätten köpte ett vindkraftverk. Tanken var att göra en långsiktig och framför allt ekologisk vinst snarare än att göra snabba pengar. Köpet kunde inte börjat bättre. Den torra sommaren, tomma vattenmagasin och den kalla vintern har ökat elpriserna kraftigt. - I januari hade vi ju kraftig blåst som gav många kilowattimmar att leverera, säger Bengt Andreasson. Nu funderar den ekonomiska föreningen på att köpa sitt andra vindkraftverk. - Vi har många andelsägare i bygden som har förståelse för vindkraften, säger Bengt Andreasson. Vinden som produceras levererar föreningen till Kvänums Energi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".