Skaraborg

Stöd till små livsmedelsföretag

Efterfrågan på närproducerad mat ökar allt mer.
För att stödja och utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen i Västra Götaland har länsstyrelsen och regionen tagit initiativet till ett resurscentrum kallat Lokalproducerat i Väst.
– Jättebra, säger Carina Örarbäck som driver företaget Olivia i Vara.

Lokalproducerat i Väst startade upp i januari och riktar sig till småskaliga livsmedelsproducenter och förädlare, eller till dem som funderar på att starta upp en produktion.

Lokalproducerat i Väst finansieras av Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen och kommunalförbundet Skaraborg och ska hjälpa producenterna med att till exempel bilda nätverk, samordna transporter, ordna kurser, ge goda råd och hjälpa till med marknadsföring - för idag måste man kunna tala för sin produkt, säger Mia Jonson som tillsammans med Clars Wernersson sköter Lokalproducerats verksamhet i Skaraborg:

– Traditionellt har lantbrukaren oftast haft en mellanhand. Idag måste de tänka lite mer på att sälja sina produkter genom sin person också. Vi måste jobba på att bli mer utåtriktade och på att visa upp oss. Vi ska tala om för allmänheten att vi är spännande företagare som väntar på att få visa upp oss.

En av dem som verksamheten riktar sig till är enmansföretagaren Carina Örarbäck som odlar bär och förädlar rapsolja i Varatrakten. Hon tycker att satsningen på ett resurcenturm visar att man verkligen satt det lokalproducerade på agendan:

– Man har visat att man tycker att det är viktigt. Man måste ha stöd, så det här tycker jag är jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".