HD-förhandling om försvunnen skövdebo efter tre år

Ett uppmärksammat mordfall ska nu avgöras i Högsta Domstolen. Det gäller en Skövdebo som försvann spårlöst för snart tre år sen. Enligt polisen är det uppenbart att motivet grundades på en kärleksaffär, att Skövdebon mördades av hustruns älskare. Men varken tingsrätt eller hovrätt har gått på åklagarens linje. De har menat att bevisningen har varit för dålig.
Det är en ovanlig brottsutredning som nu slutar i Högsta Domstolen. Kroppen efter den försvunne 52-åringen är spårlöst borta. En 25-årig man som hade en kärleksaffär med 52-åringen hustru har två gånger frikänts från mordåtalet, men däremot har han fällts för brott mot griftefriden, eftersom man anser det bevisat att han har kört omkring i en bil med den 52-årige mannens döda kropp. Det finns flera knäckfrågor för Högsta Domstolen: Är det omöjligt att döma en människa för mord om det saknas en död kropp? Eller omvänt, kan man verkligen döma nån för brott mot griftefriden om man inte säkert vet att den försvunne verkligen är död? Mannen hoppas nu bli helt frikänd. Polisen, å sin sida, vill att HD:s jurister ska se till helheten. Inte minst då det stora antal telefonsamtal som mannen ringde till 52-åringens hustru den natt hennes man försvann. Med dagens teknologi kan man se varifrån man ringer med sin mobiltelefon och polisen menar att kartläggningen av samtalen visar att mannen på ett avgörande sätt ljuger om var han varit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".