Låga gifthalter i fisken i Vänern och Vättern

Halterna av miljögifter i fisken i Vänern och Vättern är så låga, att de inte innebär någon hälsorisk. Det framgår av en omfattande undersökning, som presenteras i dag. Däremot finns kända gifter som PCB och kvicksilver fortfarande kvar i fisken.
Det är en av landets mest omfattande undersökningar, som gjorts av miljögifterna i fisk från Vänern och Vättern. Undersökningen har gjorts av Vänerns vattenvårdsförbund och Vätternvårdsförbundet samt Livsmedelsverket. Totalt har 38 av EU utpekade miljögifter analyserats hos lax, öring, lake och vätterröding. 23 av dessa ämnen hittades inte alls. De flesta av de 15 ämnen som hittades var i så låga halter, att det inte innebär någon hälsorisk. - Vi har inte hittat några nya gifter och det är vi glada för, säger Agneta Christensen på Vänerns vattenvårdsförbund. Förekomsten av de kända gifterna PCB, dioxiner och kvicksilver beror på utsläppen på 60- och 70-talen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".