FALKÖPING

Politiker misslyckas sätta barnen i fokus

Falköpings kommun får nu skarp kritik av sina revisorer.
Kommunrevisionen anser att kommunen inte följer FN:s barnkonvention. Barn och ungdomar får alltför sällan uttrycka sin mening innan beslut fattas i kommunen, menar man. 

Enligt FN:s barnkonvention ska politiker, myndigheter och domstolar alltid tänka på barns bästa när de fattar beslut om sådant som rör barn.

Politiker i en kommun ska till exempel fråga barnen om deras mening och hur kommunen ska använda sina pengar...

Men ungefär ett och ett halvt år efter att Falköping fattade beslutet om att följa FN:s barnkonvention så har inte mycket hänt.

Det är kommunstyrelsens ansvar att beslutet följs i nämnder och förvaltningar, menar Stina Linnarsson som är vice ordförande för kommunrevisionen.

- Man sade bland annat i beslutet att barn ska stimuleras och inbjudas att delta i det kommunala samhällsbyggandet. De ska få komma med egna förslag och ges förutsättningar att uttrycka sin mening, men kommunstyrelsen har inte gjort någonting alls egentligen, säger hon.  

Elever i nionde klass på Kyrkerörsskolan i Falköping anser att barn och ungdomar har för lite att säga till om. De säger sig heller inte ha märkt av kommunens arbete som rör barns rättigheter.

- Vi barn och ungdomar måste få bli mer delaktiga i hur samhället ska vara och hur det är i skolan - det är ändå vi som går här och ska lära oss någonting, resonerar Lina Hallkvist, Emelie Fröman och Sofia Kjellström på Kyrkerörsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".