Spädbarn kan hamna i häktet idag

I dag ska hovrätten avgöra om två kvinnor ska häktas för ett antal stölder i Skaraborg. Det ovanliga i fallet är att båda kvinnorna har spädbarn. Om kvinnorna ska häktas kommer även barnen troligtvis att låsas in med sina mammor.
Att en kvinna som eventuellt ska häktas har spädbarn tillhör ovanligheterna, men i det här fallet handlar det om två kvinnor som båda har barn under tio månader. - Jag har jobbat som åklagare sedan 1999 och det här är första gången jag stöter på ett sådant här fall, säger åklagare Ann-Christine Andersson i Skövde. Det hela är förstås en historia med tragiska förtecken. Dom båda mammorna är misstänkta för ett upprepat antal stölder tillsammans med sina två män. Dom har så att säga använt sina spädbarn för att dölja sina brott, genom att gömma undan stulna varor i barnvagnarna och försöka ta sig obemärkt ur butiken. Kvinnorna och deras män har gripits flera gånger och fortsatt med nya brott så fort dom släppts. Det är därför åklagaren nu vill häkta dom. Men det faktum att det finns så små barn med i bilden gör att hovrätten ska ta hänsyn även till detta. Därför ska både läkare och sociala myndigheter ge sina synpunkter till rätten. Om barnen hade varit äldre hade dom kunnat skiljas från sina mammor av myndigheterna. Men med så här små barn inblandade måste rätten nu väga in om det går att häkta kvinnorna. Resultatet kan därför bli att dom släpps.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".