Olika regler för 3 G-master i Skaraborg

I Skaraborg ska 300 master för det nya mobiltelefoni-nätet stå klara innan året är till ända. Det visar en kartläggning som Radio Skaraborg gjort. Men kommunernas resonemang kring mastbyggena varierar.
Teleföretagen räknar med att det behövs närmare 8 000 3G-master över hela landet. I Skaraborg ser det ut att bli omkring. Det finns inga gemensamma bestämmelser för hur masterna får byggas. Kraven för att få bygglov varierar från kommun till kommun. I en handfull kommuner har man riktlinjer om att masterna bör placeras 75 eller 200 meter från bebodd bebyggelse. Andra kommuner, som Mariestad, har restriktioner om att masterna inte får ligga nära skolor och dagis. I Lidköping och Götene hoppas man kunna införa strålningsfria zoner. Men det är också vanligt med en mer hårdför linje, som i Falköping till exempel, som inte tillämpar någon försiktighetsprincip, utan hänvisar till Statens strålskyddsinstituts gränsvärden för strålning från mobiltelefonimaster. SSI:s gränsvärden har inte ifrågasatts av någon myndighet och bör alltså gälla, menar man i Falköping. Generellt försöker Skaraborgs kommuner samordna mastbyggena. Mariestads kommun exempelvis ger bara bygglov för en mast på varje lämplig plats och tvingar företagen att samsas för att på så sätt hålla nere antalet master.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".