Nazister fick byborna att ta flyktingarnas parti

Invånarna i Undenäs utanför Karlsborg ställer upp på bred front för den nya asylmottagningen i byn. Dom främlingsfientliga demonstrationer som hållits i Undenäs har inte värvat några sympatisörer. Örjan Kjellkvist är ordförande för Undenäs intresseförening. Han menar att nyazisternas aktiviteter har fått motsatt effekt: - Deras åsikter passar inte in här, säger Kjellqvist.
När det i höstas blev känt att 80 asylsökande flyktingar skulle placeras på Källebackens camping var det många som kände oro. Men efter det har successivt fler och fler Undenäsbor ställt upp. Å när en främlingsfientlig grupp reste till Undenäs och arrangerade demonstrationer i början av året, slöt ännu fler Undenäsbor upp bakom asylmottagningen. Sedan dess har byborna varit med och tagit emot när nya asylsökande kommit till byn och ställt upp som faddrar. Kyrkan och andra föreningar ordnar aktiviteter och café för dom aslysökande. Undenäsbon Sven Jonsson har sett hur dom som från början var skeptiska efter hand har mjuknat. - De har vänt helt om. Folk ser att människor från andra länder är människor som alla andra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".