Läkare: Okej att äta ägg i påsk

Under påsken så frossar vi svenskar i ägg, samtidigt som många av oss oroar oss för kolesterolet.
Men kolesterolet som finns i äggulan är inte en så stor bov i dramat när det gäller hjärt- kärlsjukdomar som man tidigare trott, menar läkare på Kärnsjukhuset i Skövde.

Kolesterol är ett slags fett som finns i mat och som det finns särskilt mycket av i ägg.
Men att äta ägg påverkar inte risken för hjärt- kärlsjukdomar, utan snarare vilket fett man stoppar i sig, menar Erik frick som är hjärtläkare på Kärnsjukhuset i Skövde.

- Kolesterolhalten påverkas inte mycket utav de ägg man äter, snarare är det så att om man äter kolesterol så nedregleras kroppens egen produktion av kolesterol.

Men att ha för mycket kolesterol i kroppen är på det hela taget inte bra eftersom det transporterar fett, poängterar Erik Frick.

- Äter man mycket animaliskt fett så bildas höga halter av kolesterol i kroppen och har man höga nivåer så skadar det blodkärlen på lång sikt.

Hjärtläkare Erik Frick betonar att den mängd ägg som vi äter under påskhelgen inte spelar någon större roll för hälsan. I stället bör vi tänka på hur vi lever och vad vi äter under årets övriga dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".