Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KSS tvingas hyra in sköterskor på akuten

För första gången måste akutmottagningen på Kärnsjukhuset i Skövde hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag för att klara sommaren. Men sjukhusledningen tvekar att säga ja eftersom kostnaderna för inhyrd personal ska minskas kraftigt i år. - Jag tror inte att det kostar mer att ta in bemanningsföretag än att låta befintlig personal jobba övertid, säger akutmottagningens vårdchef Lena Brodén.
Ledningen för Skaraborgs sjukhus vill i år halvera kostnaderna för inhyrd personal, som förra året kostade 40 miljoner kronor. Men trots den höga ambitionen är behovet av bemanningsförtag fortfarande stort - och på vissa avdelningar ökar till och med behovet. Det handlar om akutmottagningen, anestesi och kirurgen. Akutmottagningen har klarat tidigare somrar genom att ta in vikarier och låta de ordinarie anställda jobba övertid. Det går inte att dra ner på verksamheten, som på andra avdelningar. - Det sliter hårt på personalen att jobba övertid, säger Lena Brodén. Akutmottagningen vill hyra in sex till åtta sjuksköterskor under semesterperioden juni till och med augusti i år. Det beräknas kosta 600 000 kronor. Avgörandet ligger nu hos sjukhusdirektör Sten Axelsson. Han säger till Radio Skaraborg, att det är tveksamt om akutmottagningen får klartecken till att hyra personal. Orsaken är att regionledningen för Västra Götaland upprepade gånger sagt att beroendet - och kostnaderna - för bemanningsföretag måste ner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".