Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingar på hyrläkare inom psykiatrin

Förra året betalade Skaraborgs sjukhus 40 miljoner kronor till bemanningsföretag för inhyrd personal. I år är målsättningen att den kostnaden ska halveras. Nära hälften av kostnaden för inhyrd personal står psykiatrin på Falköpings sjukhus för, alltså är det där man måste spara mest.
De verksamheter med flest vakanta tjänster och som därför anlitar mest bemanningsföretag är barnsjukvård och psykiatrin. Inom psykiatrin, som finns på Falköpings sjukhus är så många som 11 av 32 läkartjänster vakanta. Därför hyr man in ungefär fem läkare veckan, men håller sig trots det ändå på en lägstaniva i verksamheten. Något som givetvis får följder för patienterna. - Det blir en bristande kontinuitet för patienterna, som inte får träffa doktorn så ofta som de hade fått om vi hade full bemanning, säger Eija Maahr, chefsöverläkare i Falköping. För att kunna minska användandet av bemanningsföretag vill psykiatrikliniken gå två vägar: dels vill man ha fler fast anställda läkare, dels kommer det trots allt att bli nödvändigt med nedskärningar för patienterna. - Vi ska försöka att rekrytera både specialist- och underläkare, säger Eija Maahr. Sedan måste vi också slimma verksamheterna, och behålla en slags miniminivå. Men vi vill inte stänga någon verksamhet, eftersom den är nödvändig för vår befolkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".