"Åsiktsregistrering!" protesterar Vårdförbundet

En enkät där man som anställd tvingas uppge bland annat om man har politiska uppdrag eller inte har i dagarna upprört personalen inom primärvården. Snubblande nära åsiktsregistrering hävdar många.
Västra Götalandsregionen kartlägger vad de primärvårdsanställda har för sig vid sidan om arbetet. I en enkät som har skickats till enhetscheferna i Göteborg vill man ta reda på bland annat vilka fackliga, politiska och ideella uppdrag de anställda har. Motsvarande inventering har redan gjorts i Skaraborg, men enligt områdesdirektören för Skaraborg, Roine Nordin handlade det då aldrig om något som kan tolkas som åsiktsregistrering. Man frågade i höstas om läkarna hade några bisysslor i konkurrerande verksamhet, men gjorde aldrig någon större undersökning eftersom det inte verkade finnas sådana problem. Men några frågor om politiska uppdrag har aldrig ställts och kommer aldrig ställas till personalen i Skaraborg säger han till Radio Skaraborg idag. Vårdförbundet i Västra Götaland uppmanar idag sina medlemmar att inte svara på enkäten. Ordföranden Mariana Olsson säger i ett pressmeddelande att arbetsgivaren inte har att göra med om de anställda sitter som kassörer i frimärksföreningar eller om de har fackliga förtroendeuppdrag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".