Tibro

Nya a-kassereglerna tvingar Karin att tacka nej till jobb

Nu sänks antalet ersättningsdagar från 300 till 75.
A-kassans nya regler ska stimulera till att jobba heltid, men sätter deltidsarbetande inom exempelvis den kommunala vården i en ekonomisk rävsax.
– Jag vill jobba heltid men får inte. Nu känns det som att jag måste tacka nej till jobb för att klara mig, säger Karin Grahn som jobbar som undersköterska på Brattgårdens äldreboende i Tibro.

När Karin Grahn rings in och jobbar tre dagar på en vecka stämplar hon upp de resterade två. Dagarna tas från en pott som fram tills nu varit 300 dagar. Nu sänks den till 75.

När de dagarna är förbrukade kan hon inte längre få någon a-kasseersättning.

– Från och med då räknas min deltid som att jag har jobb, även om jag bara jobbar en dag i veckan. Jag har inte råd att jobba en dag i veckan. Det går inte att leva på det, säger hon.    

Alternativet är att tacka nej till enstaka dagar och vara helt arbetslös under den veckan. Men då riskerar hon å andra sidan att förlora rätten till a-kassa, och att stöta sig med sin arbetsgivare. 

Karin Grahn drömmer om en heltidsanställning inom kommunen, men har fått beskedet att Tibro kommun inte har råd att ge henne det förrän 2010.

Hennes situation är inte unik i kommunen. Två tredjedelar av dem som jobbar inom de traditionellt kvinnliga yrkena i kommunen är deltidsanställda.   

– Det är klart att det är ett dilemma. Här finns ingenting att välja på för om vi vill ha kvalificerad arbetskraft så måste vi erbjuda en heltidsanställning som går att leva på. Det är därför vi har antagit målbilden att kunna erbjuda ökad sysselsättningsgrad från och med 2010, säger Göte Emilsson, socialchef i Tibro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista