mariestad

Facket på Electrolux: "Likheter mellan Mariestad och Mexiko"

Hårda arbetsvillkor, sexuella trakasserier och svårigheter att organisera sig fackligt. Det är några av missförhållandena som SR-programmet Kaliber avslöjat på Electrolux fabrik i Mexiko.
IF Metalls ordförande Ola Bertilsson vid Mariestadsfabriken är inte förvånad:
– Om samma journalister går in i fabriken i Mariestad så får de ett flertal liknande svar.

Under de två veckor Kalibers reportrar var i Mexico pratade med en lång oberoende källor. Anställda vittnar om sexuella trakasserier, ett hårt klimat och svårigheter att organisera sig fackligt. Electrolux menar att de anställda är fria att vara med i facket om de vill, men enligt Kalibers källor får de som går med i facken sparken.         

Ola Bertilsson är metallordförande på fabriken i Mariestad, och sitter också som facklig representant i koncernens styrelse.
Han har vid ett tillfälle besökt den aktuella fabriken i Mexiko. Då var den nyinvigd och de svenska besökarna fick då en positiv bild.
Efter rapporteringen har hans bild nu förändrats, men förvånad är han inte:

- Jag tror att Electrolux uppför sig som de flesta arbetsgivare i den trakten. Man har amerikanska chefer och ett amerikanskt sätt att bedriva tillverkningen på.

Ola Bertilsson säger att det svenska IF Metall nu ska ställa företaget till svars, men menar att med amerikanska chefer som ansvariga i en mexikansk företagspark så kan det bli svårt att förbättra till exempel möjligheterna för fackligt arbete.

Han påpekar också att i ett avseende lever arbetarna i Mariestad under samma villkor som de i Mexico. När det handlar om höga krav och att pressa de anställda att producera mer så har globaliseringen i princip jämställt Mariestad och Mexiko:

– Jag anser att de i Mexiko inte jobbar hårdare än de i Mariestad. Jag hoppas verkligen inte att sexuella trakasserier och hot förekommer, men just jagandet och det underförstådda hotet ”jobbar du inte lille vän så blir du snart nedlagd”, det har jag hört så länge jag har jobbat här, säger Ola Bertilsson.

Läs också Kalibers reportage:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista