Skarven minskar i Vänern

För första gången sen skarvfågeln kom till Vänern för knappt 20 år sedan minskar den i antal - och det tack vare havsörnen.

Det var länge sen Vänerns fågelliv var så bra som det är idag, säger Tomas Landgren, som är samordnare för fågelinventeringen i Vänern:

- Havsörnen är en riktigt bra miljöindikator. Den har ju varit borta i många, många år. Men tillståndet i Vänern är så bra att den kan komma tillbaka.

Sjöfågellivet i Vänern mår idag riktigt bra, men så var inte läget för 10-15 år sedan då skarven började breda ut sig kraftigt - till stor förtret för fiskare när den hungriga fågeln slet sönder fisknäten i sin jakt på föda och dessutom gjorde den många öar sterila då mängder av skarvarnas avföring tog död på all växtlighet.

Men nu har Tomas Landgren sett ett trendbrott: Skarven sjunker i antal, tack vare havsörnen som nu uppgår till elva häckande par.

- Havsörnar tar gärna skarvungar, och matar sina ungar med. På sätt kommer det nog så småningom bli en jämnvikt, säger Tomas Landgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista