Skara

Skaras omsorg satsar på heltid

I Skara kommun har omsorgsförvaltningen satsat på att öka antalet heltidstjänster. 54 procent arbetar nu på heltid och därmed är Skara bättre än många andra kommuner i Skaraborg på att heltidsanställa inom den kommunala omsorgen.

För några år sedan började Skara kommun arbeta aktivt med att öka sysselsättningen bland vårdpersonal som arbetar deltid. Lite mer än hälften av personalen inom omsorgen, 54 procent, arbetar nu heltid.

Kjell-Ove Karlsson, personalchef i Skara kommun, ser bara fördelar med att öka sysselsättningsgraden bland vårdpersonalen:

- Jag tror vi får en nöjdare personal om de får jobba så mycket som de vill.

Han säger också att kommunen lättare kan kommunicera till fastanställd personal om vad man vill med vårdarbete och att det också är lättare att kompetensutveckla personalen om de inte är timanställda.

Under våren ska kommunen ta reda på hur många deltidsarbetare som önskar arbeta mer än de gör idag, för Kjell-Ove Karlsson anser att kommunerna i framtiden måste bli bättre på att heltidsanställa inom omsorgen:

- Unga människor som utbildar sig inom yrken inom den kommunala sektorn kommer krävar heltid, de vill kunna försörja sig och styra sina liv.

Men varför tror du kommunerna är så dåliga på det här?

- Det kräver väldigt mycket arbete. Det kräver politiskt engagemang, det kräver chefer som är engagerade och det kräver medarbetare som kan vara flexibla.

Och just när det gäller vården tror Kjell-Ove Karlsson att traditionerna spelar stor roll - att det hör till att arbeta deltid inom vården.

- Det gäller att vara ihärdig och att bryta en del fördomar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista