SLU-projekt gör bönder klimatsmarta

Jordbrukssektorn kan minska sin klimatpåverkan betydligt, men då gäller det att veta var de största utsläppen sker.
Därför ska forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med jordbrukare göra analyser som visar hur mycket energi som har använts för att få fram de olika delarna på en gård.
Resultaten kan sen användas för att göra förändringar som blir mer klimatsmarta.

Vad det handlar om är att räkna bakåt för att på så sätt försöka beräkna hur mycket solenergi som gått åt till att bilda alla resurser som används på gården. 

– Man räknar alltså ut hur mycket resurser som naturen använt till att bilda olja eller organiskt material, säger Johanna Björklund, forskare vid Centrum för uthålligt lantbruk inom SLU.

Fossil energi som gått åt för att till exempel tillverka en traktor får ett mycket högt värde i den uträkning som kallas emergianalys. Ett staket som tillverkats från träd som står på gårdens mark får däremot ett lågt värde. Det hela syftar till att visa den totala energianvändningen på ett lantbruk.  

För att göra det hela mer pedagogiskt räknar forskarna om värdena till hur mycket mark som skulle gå åt för att odla fram all denna energi genom jord eller skogsråvara.

Börje Johansson driver Hulta Norrgård mellan Linköping och Kisa. Gården är relativt självförsörjande och han är därför förvånad över vad de första uträkningarna visat.

– Trots allt så går det åt fyra gånger så mycket yta som vi har. Det går åt ännu mer om man räknar med eget arbete, säger han.  

Med den väntande prisuppgång på allt som tillverkas med hjälp av fossil energi så tror Johanna Björklund att emergianalysen har en stor roll att spela. Det kommer att bli tydligt vad som är energisnålast att satsa på:   

– När vi börjar ställas inför diskussionerna om vad vi ska ersätta oljan med så blir emergianalysen användbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista