Skaraborg

Inställd Kinaresa blir av

Resan som inte skulle bli av är åter aktuell.
På fredag åker kommunala chefstjänstemän och näringslivsfolk till Kina.
Oroligheterna i Tibet är inte längre något hinder.
Varas kommundirektör Gert Norell är en av åtta som åker. Han menar att om statsministern kan resa så till Kina så kan han.

För politiker i Skaraborg blev det till sist omöjligt att resa. Tord Gustafsson, ordförande i Skaraborgs kommunalförbund, menade att protesterna och polisvåldet i Tibet blev för mycket.

– Det har lyfts upp på ett helt annat plan nu i och med OS. Vi har sett hur demonstranter blir behandlade. Det har vi sett innan också men nu lyfts det in hemma hos var och en via tv. Jag skulle inte känna mig särskilt bekväm med att åka och besöka det landet – för tillfället, sa Tord Gustafsson. 

Nu blir det alltså en resa ändå - visserligen utan politiker men istället med bland andra kommunala chefer av olika slag från Vara och Grästorp.

– Jag ser inget hinder i det. Fredrik Reinfeldt åker till Kina. Han tycker att det är självklart att man ska åka dit och diskutera frågorna. Det är väl alltid vettigt att se sig omkring, bilda sig en egen uppfattning, framföra sina åsikter, säger Gert Norell.  

Med på resan finns också Ove Rodrick som är företagare från Grästorp.
Hans företag är beroende av handeln med Kina och han gör samma bedömning som svenskt näringsliv i övrigt gör: 

– Kina har en kraftig potential. Vi kan inte stå utanför utan måste göra business.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista