Östen

Stickmyggan här för att stanna

Boende i området kring sjön Östen utanför Skövde kommer inte att slippa den aggressiva stickmygga som härjar där. Enligt forskaren Jan Lundström vid Uppsala universitet är myggarten starkt etablerad i området, så starkt att det bara krävs en mindre översvämning för att mygginvationen återigen ska vara ett faktum.

Forskaren Jan Lundström säger att situationen vid Östen är allvarlig:

- De mängder av stickmyggor som vi mätte upp förra sommaren i luften var inte så massiva som man kanske kunde förvänta sig. Men de mycket stora mängder av larver som vi såg i området visar att myggan finns där och är mycket väl etablerad, säger han.

Enligt Jan Lundström finns tre alternativ till att försöka stoppa den kommande mygginvasionen. Antingen kan man höja vattennivån i sjön tillfälligt för att skapa en översvämning innan myggorna kläcks och sedan hålla området så torrt som möjligt under sommaren.

Eller så kan man besluta sig för att helt enkelt höja vattennivån permanent i sjön.

Det tredje och mest realistiska alternativet är biologiskt bekämningmedel, men även om man beslutar sig för det alternativet så händer ingenting den här sommaren, säger Jan Lundström:

- Det finns ingen möjlighet den här säsongen. Det är tre kommuner - Skövde, Mariestad och Töreboda - som berörs. De måste komma överens om att de har en gemensam vilja i det här. Då är det nog möjligt att vi kan sätta igång med ett sådant projekt nästa år.

Men de boende runt sjön Östen vill inte vänta längre på besked.

- Vi var nästan säkra på att det skulle bli nu till våren, så att vi runt omkring som bor här kan få njuta av sommaren och inte sitta inne. Vi kan ju inte sitta och vänta på att några ska diskutera i flera år innan något sätts igång, säger Ingegerd Lehman som driver Öhns gård i närheten av sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".