Håkan Arnesson. Foto: Falköpings kommun.
Falköping

Kommunalråds ledarstil orsakar avhopp

Uppdaterad 15:31
Kommunfullmäktiges ordförande i Falköping, Håkan Arnesson, lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken är kommunalrådet Ulf Erikssons ledarstil.

Centerpartisten Håkan Arnesson lämnar sin post som ordförande för kommunfullmäktige i Falköping. Detta i protest mot partikollegan och kommunalrådet Ulf Eriksson, som enligt Arnesson har en ledarstil som fått både politiker och tjänstemän att ta illa upp.

Håkan Arnesson säger att han förgäves försökt lösa situationen:

- Jag har blivit uppringd av många tjänstemän och många politiker, där det hela mynnar ut i att han använder en härskarteknik som folk inte vill acceptera. När kritiken kommer från många håll så tycker jag att jag måste försöka åtgärda detta, säger den avgående fullmäktigeordföranden.

Öppen konflikt
Det är alltså en öppen konflikt mellan honom och kommunalrådet Ulf Eriksson som nu slutar med att Arnesson går.

Men det här är ingen enskild personfråga. Frågan om Ulf Erikssons ledarstil har setts som ett problem och har också diskuterats vid ett flertal tillfällen. Det bekräftar flera politiker som Sveriges Radio Skaraborg talat med, och bland centerpolitikerna finns en stor besvikelse över att problemen nu växer ytterligare i och med att Arnesson väljer att gå.

Inte något val
Håkan Arnesson är medveten om det allvarliga i kritiken, men menar att han inte har något annat val. Själv säger han att han försökte diskutera saken med Ulf Eriksson för en tid sedan, men att det bara gjorde saken värre.

- Det ledde inte till någonting. Han sa att han skulle bättra sig men då slutade kontakten med mig. Och så kan inte det politiska arbetet fungera i en kommun, att kommunstyrelsens ordförande inte pratar med kommunfullmäktiges ordförande, säger Håkan Arnesson.

Hetsar upp sig
Kommunalrådet Ulf Eriksson medger att han ibland har ett hetsigt humör och att han försökt bli bättre på att hantera det:
- Det kan ju bli så att från tid till annan har man diskussoner och kanske hetsar upp sig ibland och kanske ställer frågor eller uttalande som kanske inte alltid är positiva. Samtidigt måste man som politiker få visa uppfattningar och känslor, säger kommunalrådet.

Han tycker att han gör så gott han kan för att förbättra sin ledarstil, och ser ingen risk att hans egen position undergrävs i och med det här.

- Jag tänker fortsätta med det uppdrag jag har, säger Ulf Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista