Karlsborg

Politiker oense om hyra på Haganäset

Politikerna i Karlsborg är oense om hyresnivån för lägenheter som ska hyras ut på ett äldreboende.
Bakgrunden är att en hel avdelning på äldreboendet Haganäset i Karlsborg har stått tom sedan avdelningen byggdes för ett par år sedan.

Nu ska de 18 lägenheterna i byggnaden hyras ut separat - och enligt det centerpartistiskt kommunalråd Kjell Sjölund är intresset stort från människor som vill flytta dit.

- 23 stycken har anmält intresse för ett sådant boende på Haganäset. Det visar ju att det finns ett behov utav ett sådant här tryggare boende, och det är väldigt kul att kunna erbjuda det, säger kommunalrådet.

Som det är i dag står lokalerna på Haganäset tomma och outnyttjade, eftersom det i dag inte finns tillräckligt med äldre vårdtagare som kan bo där. Behovet av särskilt boende såg helt annorlunda ut när lokalerna byggdes.

- 115 platser som det beräknades till var för stort, och det kommer inte finns behov för de här avdelningarna för särskilt boende, säger Kjell Sjölund.

Oense om hyresnivån
Bland politikerna är man överens om att en bra lösning vore att hyra ut lägenheterna så att kommunen kan få in hyresintäkter. Styrande alliansen menar att lägenheterna - som byggdes som en del av Haganäset - nu borde kosta mindre att hyra. Medan oppositionen är av en annan åsikt.

Socialdemokraten Peter Lindroth menar att kommunen ska ta ut marknadshyror och inte får gynna vissa utvalda hyresgäster genom att dumpa hyrorna. Det vore inte bara orättvist utan kan också vara olagligt, menar han.

”Angeläget och positivt”
Alliansen å sin sida menar att lokalerna bör användas och att det är mindre viktigt att hyrestäckningen blir 100-procentig.

- Det här är så angeläget och så positivt, så det vill vi genomföra. Här står det tomma lokaler och vi har inte fått in en krona i intäkt. Det är definitivt ett steg i rätt riktning, säger Kjell Sjölund.

En inflyttning kan kanske bli aktuell i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".