Tibro

Sorg på Forbo Parquet efter varsel

Uppdaterad 10.48
Forbo Parquet vill lägga ner parkettillverkningen i Tibro och har varslat de 140 anställda om uppsägning.
- Man har ju tänkt tanken, men man har ju ändå hoppats att det skulle ordna sig, säger Anita Karlsson, mångårig anställd som nu kanske måste hitta ett nytt jobb.

Forbo Parquet är en av de största privata arbetsgivarna i Tibro med 140 anställda.

Forbo Parquet tog över parkettfabriken 1991 och har under de senaste åren nyanställt. I höstas fick ledningen dock varsla 25 personer. Nu har företaget har visat negativa resultat länge.

- Situationen har varit allvarlig en längre tid. Branschen är väldigt svår och många av våra konkurrenter har också problem på grund av att mycket parkett importeras, säger Nils Ringborg, vd vid Forbo Parquet.

Något var på gång
Kurt Eriksson som är ordförande för Skogs- och Träfacket på Forbo i Tibro säger att han känt att något varit på gång, men att beskedet ändå kom som en chock.

- Vi hade uppsägningar i november förra året på runt 19 personer, och det var på grund av att vi förlorade en kund. Det gjorde att den totala volymen gick ner.

På onsdagen fick personalen information av företagsledningen.

- De flesta blev tysta, någon blev ledsen och började gråta, berättar Kurt Eriksson.

Ingen motivation
Nu väntar förhandlingar om varslet. Under tiden pågår verksamheten som vanligt i fabriken.

- Det finns ingen motivation. Det känns jobbigt som vi måste jobba och hålla igång som vanligt. Det blir tungt. Kanske släpper det lite undan för undan när man får lite distans, säger Anita Karlsson.

- Ja, just nu snurrar det bara. Visst, vi har misstänkt att något var på gång, men det har gått så fort, säger kollegan Siw Svensson.

- Man har ju hoppats att det ska ordna sig, säger Anita Karlsson.

Överraskande besked
Beskedet kom som en överraskning även för kommunalrådet Claes Jägevall.

- Att det skulle bli en nedläggning känns väldigt omtumlande, säger han.

Forbo är en av de största privata arbetsgivarna i Tibro, och uppsägningarna kommer lämna avtryck i kommunen som alltid varit präglad av hög arbetslöshet. Men kommunalrådet är ändå inte helt pessimistisk.

- Vi befinner oss i en högkonjunktur, och det är många som får jobb. Så det är inte så nattsvart som det hade varit för några år sedan, säger Claes Jägevall.

Tibro kommun ska nu ta en diskussion med ledningen för Forbo och också se över om det saknas utbildningar som kan leda till jobb för de som får lämna golvtillverkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista