Mariestad

Operation hjälper Parkinsonsjuka

Det blir allt vanligare att människor med Parkinsons sjukdom behandlas genom en operation där elektroder opereras in i huvudet på patientet.
- Man borrar ett hål i skallbenet och för ner en elektrod. Åtta centimeter ungefär, berättar Inga-Lisa Johansson i Mariestad som genomgått operationen.

Parkinsons sjukdom är ett livslångt tillstånd som man ännu inte känner orsaken till. Den drabbade får en försämring av motoriken - skakningar, stelhet och långsamma rörelser.

Sjukdomen orsakar brist på signalsubstansen dopamin, och man bekämpar problemet med mediciner. Metoden att operera in elektroder i huvudet kan vara ett komplement - de ökar också hjärnans produktion av dopamin.

För Inga-Lisa Johansson i Mariestad har det varit positivt med operationen.

- Det gjorde att jag kunde röra mig mycket bättre, och slippa överrörligheten, säger hon.

Än så länge finns ingen bot för Parkinsons sjukdom, men metoden med elektroder används nu mer och mer.

För Inga-Lisa Johansson fungerar vardagen ganska bra, men visst finns det problem, säger hon:

- Balansen är ju inte så bra längre. Jag kan bli stel. När jag tar ut mig lite mycket ibland så kommer det snabbt, och det är väl det värsta att det kommer väldigt fort. Så man vet inte hur rörlig man är. Man vill ju vara som vanligt, säger Inga-Lisa Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".