Mariestad

Polis försvarar häktespersonal som lämnade hängd man

Häktespersonalen låste dörren när de hittade en 23-åring som hängt sig, och väntade på ambulansen istället för att göra återupplivningsförsök.

Att det var så det gick till på häktet i Mariestad i början av februari står i Kriminalvårdens egen rapport från händelsen, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber.

Lennart Almqvist är närpolisbefäl i Mariestad, och var först på plats efter att ha fått telefonsamtal från häktet:

- När jag kom upp såg jag en som hade hängt sig i duschrummet. Jag uppfattade också honom som död.

Men när ambulanspersonalen kom fram gjorde de direkt upplivningsförsök och de lyckades också få igång mannens hjärtverksamhet. Han hade då hängt cirka nio minuter utan att varken häktespersonalen eller tillkallad polis plockade ner honom och försökte rädda hans liv.

Ser du det som normalt att man stänger och låser dörren när någon hänger i taket, röd i ansiktet?

- Finns det tecken på att det kan vara liv eller att man kan rädda människor, så är det klart att han skulle tas ner. Men jag kan inte uttala mig om deras bedömning, säger Lennart Almqvist.

Du tyckte inte heller att man skulle plocka ner honom?

- Jo, det är klart nu i efterhand att man skulle gjort det.

Margareta Sandblom är chef för häktet i Mariestad, och hon säger att händelsen har varit mycket jobbig för de anställda:

- Det är alltid fruktansvärt tråkigt när sådana här saker händer. Det är tungt för alla.

Hon vill inte kommentera om den personal som jobbade den aktuella kvällen nu arbetar kvar på häktet, och hon vill heller inte kommentera kriminalvårdens tidigare uppgifter om att häktespersonalen skulle ha gjort återupplivningsförsök, något som senare visade sig inte stämma.

- Vi har gjort en utredning. Den är överlämnad till vår regionchef, och utifrån det avvaktar vi, säger Margareta Sandblom.

Hon säger att hon idag inte kan säga när häktet i Mariestad kan kommentera händelsen närmare.

I en kommentar till Sveriges Radios program Kaliber säger nu Kriminalvården att oklarheterna i fallet kan komma att lämnas över till åklagare för bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".