MARIESTAD

Fackförbundet på Electrolux: "Effektivisering knappast möjlig"

Ett nytt tungt jobbvarsel lades på torsdagen i Skaraborg.
Tidigare i veckan kom beskedet att Forbo Parquet i Tibro lägger ned.
Den här gången är det Electrolux i Mariestad som meddelar att man varslar 129 anställda.
Varslet är resultatet av en nödvändig effektivisering, hävdar ledningen. Men facket tror inte på att effektiviseringen är möjlig. 

Mats Rosén som jobbar på Electrolux säger att han hade väntat sig en nedskärning, men han trodde inte att den skulle bli så omfattande.

- Beskedet var inte överraskande som sådant, men det var överraskande att det var så många, säger han.

116 kollektivanställda och 13 tjänstemän riskerar att bli av med jobben.
Det handlar om rationaliseringar som innebär att fabriken från i höst kan gå över till dagtidsarbete. Då behövs helt enkelt inte lika mycket folk, säger platschefen Petter Hjelmqvist.

Att rationalisera och effektivisera är nödvändigt, även om det får tråkiga konsekvenser för den enskilde på arbetsplatsen, menar han.

- Det är tråkiga besked att ge, men det är viktigt för vår långsiktiga konkurrenskraft.

Electrolux kommer efter nedskärningen att ha omkring 800 anställda i Mariestad.
Men Ola Bertilsson, som är ordförande för IF Metall på Electrolux, är inte säker på att det går att bedriva en produktion efter en så här kraftig nedskärning.

- Det är svårt att ta det här på allvar, att det är så här många som får gå hem. Vi på Verkstadsklubben har svårt att se att det går att effektivisera verksamheten så mycket som Petter Hjelmqvist tror.

Enligt Ola Bertilsson har Mariestad de högsta sjukskrivningstalen i hela koncernen - 12 procent.
Många på arbetsplatsen är slitna och det kommer att bli svårt att pussla och flytta om dem för att få det att fungera, menar han.

Han oroas också för vad som händer med dem som tvingas sluta. Nya a-kasseregler och förändrad utbildningspolitik har gjort det svårare för den som blir arbetslös, säger han.

- Det är svårare att få a-kassa, det är svårare att få sjukersättning, det är svårare att få sjukpenning och möjligheten till omskolning är också näst intill obefintlig. Det är en tuffare verklighet utanför Electrolux i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".