Lidköping

Gymnasieelever jobbade ihop USA-resa

I helgen reser ett gäng sistaårselever från De la Gardiegymnasiets industriprogram till USA och Lidköpings vänort Rockford i Illinois.
Delar av reskassan har eleverna själva jobbat ihop genom att utföra arbeten åt företag.

Caisa Diits på industriprogrammet ser bland annat fram emot studiebesök på olika industriföretag. 

– Jag skulle vilja se hur de arbetar på andra industrier, säger hon.  

Eleverna på industriprogrammet har höga förväntningar på sin resa. Förutom studiebesök på olika företag - som Harley Davidsonfabriken - ska de besöka skolor med liknande industriutbildning som deras egen.  

De ska leva vardagsliv i amerikanska familjer och försöka hinna knyta kontakter med jämnåriga och inför eventuella studentutbyten städerna emellan i framtiden vill Philip Tigerberg göra lite reklam för sin gymnasieutbildning. 

– Vi berättar lite om våra svetskurser, maskinsidan, vad vi gör för jobb och har för utbildningar, berättar han.  

Reskassan består av bidrag från skola, näringsliv och två stipendier - men 80 000 till 90 000 kronor har eleverna själva jobbat ihop genom att utföra stora och små arbeten åt privatpersoner och företag. 

– Vi har svetsat åt företag för att tjäna in pengar, berättar Emil Liljenroth. 

– Man åker bara till Rockford en gång i livet, så man känner verkligen att man vill arbeta ihop pengar så man verkligen får åka, säger Philip Tigerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".