Gullspång

Nu är Gullspångs konsthall invigd

Nu är Konsthall Trä invigd.
Konsthallen är Gullspång kommuns första större plats för konst. Konstnären Staffan Hjalmarsson från Göteborg har hämtat inspiration från flera länder, orter och håll när han smyckat hallen, som faktiskt är en uteplats.

Gullspångs kommun har skrivit en strategiplan för att utveckla sitt kulturliv. Ett led i den satsningen är att ge kommuninvånarna ett forum för konsten. 

Konsthall Trä är en uteplats på ungefär 50 kvadratmeter där konst kommer visas i tre olika sätt: ljudkonst, videokonst och flaggkonst.

– Jag har pratat med Moderna Museet och helt enkelt plockat stora av deras verksamhet, jag har varit i New York och kollat hur de jobbar. Man kan säga att jag har tvångsinstitutionaliserat Gullspång och satt kommunen på kartan, ler Staffan Hjalmarsson.  

Han pratar energiskt och intresserat. Att han brinner för konsten går inte att ta fel på. Han tycker att Gullspångsborna varit minst lika engagerade, säger han:  

– Alla företag som jag har pratat med har velat vara med och hjälpa till med allt ifrån plywood till blommor och små lysande svampar. Extremt positivt, kulturklimatet är bättre här än i Göteborg. Här vill alla delta och det är ju vad kultur är, säger Staffan Hjalmarsson.

Två av de positiva är Gösta Kvistblom och Birgitta Hellberg från Otterbäcken.

– Konsthallen är väldigt efterlängtad och så ligger den så centralt till. Den är något positivt för alla som bor här, säger Gösta Kvistblom.

– Sen beror det ju på vad de visar för konst. Alltför modern tror jag inte är så bra, säger Birgitta Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".