Skövde/Tibro/Karlsborg

Klart för röstning om Karlsborgsbanan

Föreningen Karlsborgsbanan vill ha en folkomröstning i Tibro kommun i frågan om att återuppta järnvägstrafiken på sträckan Karlsborg-Skövde.
I helgen genomförde föreningen en namninsamling för att ta reda på hur stort intresset är hos Tibroborna.
– Vi börjar närma oss 1 000 namn nu, sa Ove Brandelius.
Därmed är kraven för att genomföra en folkomröstning med råge uppfyllda.  

Lisbeth Engström var en av dem som i helgen gick runt med listor för en folkomröstning om Karlsborgsbanans framtid. 

- Har ni funderat på tågbanans vara eller inte vara, frågade hon förbipasserade.  

För 20 år sedan upphörde persontrafiken på sträckan mellan Karlsborg och Skövde via Tibro. Sedan fem år har all trafik upphört.

Föreningen som kämpar för att få igång regionaltrafik hela vägen mellan Karlsborg och Göteborg var på lördagen ute med namnlistor för tredje helgen. Det som krävs för att kommunfullmäktige ska ta ställning till en folkomröstning krävs att minst fem procent av kommuninvånarna skriver under. Det målet har redan passerats, konstaterar Ove Brendelius och tittar på de 1 000 namnunderskrifterna.

Han tror att det är fullt möjligt att få igång persontrafiken igen:

– När man lade ner banan så tänkte man inte på miljöaspekterna. Dessutom måste det finnas direkttrafik om man ska få folk att pendla, säger han.

Jessica Jonsson var en av dem som skrev på:

– Det finns både för- och nackdelar med en järnväg, men det underlättar ju för pendlarna. Själv skulle jag utnyttja den om den fanns, för barnen älskar att åka tåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".