Skaraborg

Borgerliga begravningar allt vanligare

Borgerliga begravningar har ökat i Skaraborg sedan Svenska kyrkan och staten skildes åt. Ökningen märks tydligast i de större kommunerna som Skövde och Lidköping, men förekommer även på landsbygden.

-Från nästan noll till att sju, åtta procent av begravningarna är borgerliga. Samtidigt är det inte konstigt att det blivit så. De som gått ur kyrkan får inte ha en begravning i kyrkan, säger Eilert Ahlstrand, som är en av tre begravningsentreprenör i Lidköping.

I Lidköping har ett neutralt kapell byggts utan några fasta religösa symboler. Där äger de borgerliga begravningarna rum.

- Här finns ingen orgel, och på väggen finns det ingen traditionell altartavla. Korset är löstagbart, så det tar vi bort när det är borgerliga begravningar, säger Eilert Ahlstrand.

Han är utsedd av kommunen att förätta och informera om borgerliga begravningar. Det blir ungefär två stycken i månaden. I framtiden kommer den siffran att öka i takt med att allt fler går ur Svenska kyrkan.

- Utvecklingen har ju blivit sådan, säger Eilert Ahlstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".