Mariestad

42-åringen kan höras om Helena

Sedan en 42-årig man gripits för mord på bland annat en tioårig flicka i Dalarna tänds nytt hopp om att lösa Mariestadsflickan Helena Anderssons försvinnande 1992.
Enligt polisen i Skaraborg väcker en brottsling som 42-åringen rutinmässigt intresse även för andra olösta mordfall och försvinnanden där kvinnor är offer.

Varje gång den här sortens förbrytare grips väcks hoppet om att kunna klara upp olösta försvinnanden och mordfall där ensamma kvinnor eller flickor har angripits och sedan försvunnit - som fallet med Helena Andersson, som varit försvunnen i snart 16 år.

Den 42-åring som erkänt mord på tioåriga Engla samt ett mord på en 31-årig kvinna för sju år sen, har tidigare dömts för ett antal andra sexualrelaterade brott. Ett av brotten begicks på mitten av 90-talet. Och det faktum att mannen har begått brott på flera olika platser är en faktor som väcker polisens intresse.

Men enligt kriminalinspektör Pelle Jenvén är Dalapolisens uppgift att kontrollera om den misstänkte mannen kan ha med Helena Anderssons försvinnande att göra.

- Frågan ägs inte av oss, utan det görs av de utredare som håller på med det fallet där han har erkänt brott, säger Pelle Jenvén.

Polisen i Skaraborg säger att man nu räknar med att kollegorna i Dalarna ställer frågor om andra eventuella brott den misstänkte kan ha gjort sig skyldig till.

- Antingen säger han något själv, eller så kommer polisen på att det är något som är anmärkningsvärt. Men idag är det inte så, säger Pelle Jenvén.

De fynd som polisen bevarat efter Helena Anderssons försvinnande - örhängen och skor - kan innehålla DNA-spår. Men det är långt från säkert att fynden någonsin kan analyseras. Polisen tror nämligen att de eventuella spåren av olika skäl bara tål en enda DNA-analys.

Därför är det Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL, som måste avgöra om och när fynden ska analyseras.

- Man får bara en enda chans, säger Pelle Jenvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".